Illinois eyaleti Evanston şehrinde bulunan Northwestern Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, günde bir veya daha fazla fincan kahvenin COVID-19'a yakalanma riskini yüzde 10'a kadar azaltabileceğini söyledi.
Araştırmaya göre kahve içmeyen insanlarla karşılaştırıldığında, günlük dozda kafeinli içecek alan kişilerin ciddi COVID-19 enfeksiyonu geçirme olasılığı daha düşük. Yaklaşık 40 bin katılımcının analizinden elde edilen bulgular Nutrients dergisinde yayınlandı.
Diyet ve Covid-19 arasındaki bağlantıyı incelemek isteyen araştırma ekibi, katılımcıların beslenme alışkanlıklarını mercek altına alındı.
Araştırmacılar, özellikle katılımcıların kahve, çay, işlenmiş et, kırmızı et, meyve, sebze ve yağlı balık tüketimine baktılar. Araştırmada, daha fazla sebze ve daha az işlenmiş et tüketiminin de Covid enfeksiyonu riskini azaltabileceği görüldü.
Araştırmacılar, ırk, yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivite, belirli tıbbi durumların geçmişi gibi diğer faktörleri ayarladıktan sonra, ''günde bir veya daha fazla fincan kahve içme alışkanlığının riskte yaklaşık yüzde 10 azalma ile ilişkili olduğunu'' buldular.
Araştırmacılar, kahvenin antioksidan ve antienflamatuar özellikler içerdiğini ve COVID-19'a karşı bağışıklık koruyucu etkisinin makul olduğunu ve daha fazla araştırmayı hak ettiğini vurguladı.
Haber: Nurdan Mısırlıoğlu