BİST
1356
ALTIN
495.781
DOLAR
8.7005
STERLİN
12.0175
EURO
10.3082

Uzmanlardan 'Çarpıcı' Sinovac Aşısı Yorumu

Endonezya’da yüzlerce sağlık çalışanının Sinovac Biotech firmasının aşısını olmalarına rağmen Corona virüsüne yakalanmalarının ardından uzmanlar, CoronaVac aşısının ‘‘Hiç yoktan iyi’’ olduğu görüşünü dile getirdi. Bu çarpıcı açıklama aşı hakkında soru işaretlerine neden oldu.

Sercan Selçuk
Sercan Selçuk
01 Temmuz 2021 Perşembe 10:20

Endonezya Tıp Birliği’ne göre Sinovac’ın CoronaVac aşısının her iki dozunu da olan en az 10 doktor hayatını kaybetti.

Açıklamaya göre aşıya rağmen hasta olanların ne kadar yaygın olduğu kesin değil. Bu enfeksiyonların ne kadar ağır olduğu da belirsiz. CoronaVac aşısıyla ilgili bağımsız değerlendirmeden geçmiş çok az veri mevcut. Mevcut veriler de aşının diğerlerine göre özellikle de ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkan bulaşıcılığı yüksek Delta varyantına karşı daha az etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Ancak dünyanın büyük kısmında etkili aşılara erişim az. Endonezya da erişimdeki aşı dozlarının büyük kısmını Çinli Sinovac şirketinin aşısının oluşturduğu onlarca ülkeden biri.

Uruguay hükümeti: ‘‘Sinovac ölümleri yüzde 95 azalttı’’

Yayımlanmış bağımsız araştırma verilerinin eksikliği nedeniyle CoronaVac aşısını değerlendirmek zor olsa da bazı çalışmalar aşıyla ilgili fikir sahibi olunmasını sağlıyor.

Uruguay hükümetinin bu ay yayınladığı verilere göre CoronaVac Corona virüsü enfeksiyonlarını yüzde 61, hastaneye yatma oranını yüzde 92 ve ölümleri yüzde 95 azalttı.

Hakem onaylı olmasa da çalışma CoronaVac aşısının diğer aşılarla karşılaştırılabilmesini sağlayan az sayıdaki çalışmalardan biri. Uruguay’da yapılan aynı çalışmaya göre Pfizer-BioNTech’in aşısının enfeksiyonu önleme oranı yüzde 78 olarak tespit edildi. Ancak hastaneye yatma ve ölümleri önleme oranının CoronaVac aşısıyla yakın olduğu gözlemlendi.

Ancak çalışma yapıldığı sırada ülkede virüsün hangi varyantının baskın olduğu bilinmiyor.

Aşıların etkisinin önemli ölçütlerinden biri nötralize edici antikorların seviyesi; yani bağışıklık sisteminin ürettiği ve virüsün hücrelere bulaşmasını önleyen proteinler.

Baylar Tıp Fakültesi dekanı Peter Hotez’e göre Pfizer ve Moderna’nın aşıları bu antikorlardan yüksek ölçüde üretiyor, bu da varyantlara karşı da koruma sağlıyor. Delta varyantının aşılamaya rağmen enfeksiyona neden olabildiğini belirten uzman, ancak bu enfeksiyonların ciddi olmadığını ve hastaların hastaneye kaldırılmadıklarını ya da hayatlarını kaybetmediklerini kaydetti.

‘‘Sinovac düşük antikor üretimi sağlıyor’’

Hotez, ‘‘Sinovac aşısının bazı verilerine baktığınızda virüsü etkisiz hale getiren antikorların iki dozun ardından bile çok düşük oranda kaldığını görüyorsunuz’’ dedi.

Nature Medicine tıp dergisindeki çalışmaya göre Sinovac’ın aşısı Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson aşılarından daha az antikor üretilmesini sağlıyor.

Antikor yanıtı Endonezya’da ve dünyanın bazı yerlerinde etkili olan Delta varyantına karşı iyice etkisiz kalıyor.

Çinli yetkililer ise aşının yüksek koruma sağladığını savunuyor. Çin’in Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi Başkan Yardımcısı Feng Zijian, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada aşının hala hastalığın en ciddi formlarına karşı koruma sağladığını söyledi. Çin’in Guangdong eyaletinde bu ay yaşanan Delta varyantı salgını sırasında aşı olanların hiçbirinin durumunun ağırlaşmadığını belirten yetkili, ağır vakaların hiçbirinin de aşılı olmadığına dikkat çekti.

Dünyanın birçok kısmında aşı tedariki yavaş ilerlerken doktor Hotez’e göre bazen yalnızca Sinovac seçeneğine erişilebiliyor ve bu da hiç yoktan iyi.

Anahtar Kelimeler:
UzmanlarKahraman HaberSinovacBiontechCoronaSağlık BakanlığıSağlık Haberleri
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.