Haber Global'de yer alan derleme habere göre dünyada son yıllarda yükselen trend ordulardaki insan sayısını azaltıp askeri teknolojilere olabildiğince çok yatırım yapmak. Bunu başaran ülkeler olduğu kadar orduya asker bulamayan devletler de var. Bunlardan biri ise Güney Kore. Dünyanın en uzun süre zorunlu askerlik uygulamalarından birine sahip ülke silah altına alacak er bulmakta büyük sorun yaşıyor.
Bu sorunu aşmak için ülkede konuşulan yöntemlerden biri ise kadınları askere almak! Yapılan tahminlere göre ordu bu hızla askere insan almaya devam ederse 20 yıl incinde mevcut asker sayısı yarıya inecek.
Başkanlık yarışına katılmak isteyen Demokratik Partili milletvekili Park Yong-jin ise zorunlu askerliğin kaldırılmasını erkek ve kadınların basit bir eğitimden geçmesi önerisini masaya koyuyor.
Mevcut Devlet Başkanı Moon-Jae de askerlik süresinin kısalacağına ilişkin vaatleriyle 2017 seçimlerinde genç erkek seçmenlerin oyunu toplayabilmişti.
300 BİN İMZA
Ülkede kadınların askere alınması için halk tarafından 300 bin imza toplandı. Bu imzalara hükümetin yasal süre olarak 30 gün içinde cevap vermesi gerekiyor.
Başka ülkeler de ordularına kadınları almak veya ordudaki kadın sayısını artırmayı düşünüyor. Biden yönetimi geçen nisan ayında yüksek mahkemedeki bazı emsal kararları da inceleyerek orduya alınmanın (eğitim dışında) sadece kadınlar için değil erkekler için de nasıl olabileceğinin hukuki zeminini aradı.
ABD ordusunda 2013 yılında kadınlar için olan çatışmaya katılma yasağı kaldırılmıştı.
DİĞER ÜLKELERDE DURUM NE?
İsveç ve Norveç son yıllarda kadınlar ve erkekler için zorunlu hizmet uygulamasını getirdi. Fransa şu an genç kız ve erkekler için zorunlu kamu görevi uygulamasını pilot uygulama olarak başlattı.
Güney Kore 18 ay zorunlu askerlik ile dünyadaki en uzun askerlik sürelerinden birine sahip, Singapur ve Tayland’da süre 2 yıl. İsrailli erkekler ise 3 yıla yakın süre orduda kalabiliyor.
Güney Kore’de 28 yaşından önce askere gitmek gerekiyor. Ülkenin şu an 550 bin silah altında askeri var 2.7 milyon insan ise ‘rezerv kuvvet’ olarak kayıt edilmiş.
Bir ülkenin nüfusunu aynı seviyede devam ettirmek için yılda 2.1 doğum ortalaması olması gerekirken Güney Kore’de bu oran 0.84 ile tarihi dipte bu yüzden askere alacak erkek bulmakta zorlanıyorlar.
SAVUNMA BAKANLIĞI TACİZ OLAYINDA İHMALİ KABUL ETTİ
Bu sorunla uğraşmak için ülke silahlı İHA’lara ve askere alınacak kadınlara güveniyor. Kadınların askere alınması kamuoyunda geniş bir şekilde tartışılırken en büyük endişelerden biri cinsel saldırı ihtimali. Geçen ay hava kuvvetlerinde görev yapan bir kadın başçavuş cinsel saldırıya uğraması sonucu intihar etti. Savunma Bakanlığı olayda kendilerinin de ihmali olduğunu kabul ediyor. Öte yandan hala ordu içinde hala devam eden cinsel taciz soruşturmaları var.
Güney Kore’de halkın yarısı kadınların zorunlu olarak askere alınmasını istiyor diğer yarısı ise istemiyor. 32 yaşındaki Haley Cha, fiili olarak savaşmak dışında pek çok ofis işi ve sağlık hizmetinin kadınlar tarafından yapılabileceğini aktarıyor.
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ’NDE KADIN PERSONEL SAYISI NEDİR?
Milli Savunma Bakanlığı’nın 2013 yılı tarihli verilerine bakılacak olursa Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 695, Deniz Kuvvetleri'nde 257, Hava Kuvvetleri'nde 317, Jandarma Genel Komutanlığı'nda ise 74 kadın subay görev yapıyor.
Kara Harp Okulu 1990’lu yılların başında kadın öğrenci alımı yapmaya da başladı. Ordudaki ilk kadın subaylar 1992 yılında dışarıdan temin yolu ile istihdam edildi. Harp Okulu’na alımların yanı sıra, 2003 yılından itibaren ‘yardımcı sınıf’ olarak sözleşmeli kadın subaylar da alınıyor.
Her ne kadar kadın subaylar ekseriyetle yardımcı sınıf görevlerde bulunsalar da az oranda kıta görevi yani bölük komutanlığı ve tabur komutanlığı görevine atanan kadın subaylar da var.
*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Wall Street Journal’da Timothy W. Martin ve Andrew Jeong imzasıyla çıkan ‘South Korea’s Military Is Shrinking and Some Say Women Must Answer the Call of Duty’ (Güney Kore’nin ordusu batıyor ve bazı kadınlar görev çağrısına cevap verimeli) isimli makaleden alınmıştır.