Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, küçük yaşta köyünden çıkıp, edindiği tecrübeleri, yaşadığı zorlukları, engelleri nasıl aştığını gelecek nesillerle paylaşıp, bilim adamı olabilmelerine katkı verebilmek için köyleri adım adım dolaşmaya devam ediyor.
Köylerde eğitim gören öğrenciler, eğitim veren öğretmenler ve öğrenci velileriyle bir araya gelen Böyükata, video/konferans yöntemiyle de il dışındaki akademisyenlere, öğretmenlere, yükseköğrenim öğrencilerine de karşılıksız eğitimler veriyor.
50 yaşındaki Prof. Dr. Mustafa Böyükata, açıklamasında, 5 çocuklu çiftçi bir babanın oğlu olarak Yozgat’ın Çayıralan ilçesinin Kalatepe köyünde dünyaya geldiğini, ilkokuldan sonra köyünden ayrılıp, Kayseri’deki öğretmen lisesini yatılı okuduğunu, ODTÜ Fizik Öğretmenliği bitirip, doktora sonrası Brezilya'da araştırmalara katıldığını anlattı.
Yozgat Bozok Üniversitesi’nde doktorasını yapmak üzere göreve başladıktan sonra, kendisi gibi köy çocuklarının da okuyup, bilim insanı olması için çeşitli projeleri karşılıksız hayata geçirip, projelerin içerisinde gönüllü olarak yer alan Böyükata, köylerde ilk eğitim etkinliğine 5 Ekim 2019 tarihinde başladı. Eğitim çalışmalarına, Yozgat’ın Sorgun ilçesi Faraşlı Ortaokulu öğretmenlerine yönelik verdiği ‘Proje Fikri Geliştirme ve Yazma Teknikleri’ isimli eğitim seminer ile başlayan Böyükata, ‘’Bu etkinlikte, Köy Koleji nitelemesi ile bir düşünce de gelişmeye başladı. Devamında da aynı okulda ‘Faraşlı'dan ODTÜ'ye nasıl gidilir?’ konulu seminer gerçekleştirdik. Bu etkinliklerde öğretmen, öğrenci ve veliler ile bir araya geldik. Halk söyleşisi gibi bir boyutta kazandı’’ dedi.
Daha sonra bu etkinlikleri diğer köylerde de sürdüren Böyükata, 20’den fazla okulda eğitim çalışmalarında bulunarak, çocukların ufkunu açma çalışmasını sürdürüyor. Böyükata, köyde eğitim gören çocukların boş zamanlarını daha iyi değerlendirme imkanlarının bulunduğunu, çocuklarda var olan cevherin ortaya çıkartılması için küçük birer dokunuşta bulunmaya çalıştığını bildirdi. Böyükata, kırsalda yaşayan çocuklara yönelik gerçekleştirdiği etkinliklerde, çevresindeki insanlardan aldığı destekle çeşitli kitaplar, okul malzemeleri de götürüp, hediye etmeyi ihmal etmiyor.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, iyi eğitilmiş insan ihtiyacının hep var olduğunu, her zaman da olacağına vurgu yaparak, takım çalışması, işbirliği ve birlikte iş yapabilme becerisini erken yaşlarda kazandırmak gerektiğinin altını çizdi. Ezberlerden ve klişe kavramlardan kurtulmak gerektiğini kaydeden Böyükata, çocuklara “Ne olmak istiyorsun?” sorusu yerine geleceğe dönük olarak, “Ne yapmak istiyorsun?” sorusunu sormanın daha doğru bir yaklaşım olacağını bildirdi. Kötülüklere değil iyiliklere odaklanmak gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, hataya odaklanmak yerine olumlu yönleri çoğaltma gayreti içinde olmak gerektiğini bildirdi. Dezavantajlarını avantaja dönüştürmek gerektiğinden söz eden Böyükata, bilhassa köy okullarını ‘Butik Kolej’ gibi gördüğünü, bu doğrultuda görüşlerini de her platforma dile getirmeye devam ettiğini sözlerine ekledi.