Doğurganlık Yaşındaki Kadınlara İçki Yasağı Tartışması

SAĞLIK

DSÖ'nün Küresel Alkol Eylem Planı taslağından doğurganlık yaşındaki kadınlara içki yasağı getirilmesi önerisi yapıldı.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs pandemisi politikaları nedeniyle eleştirilerin hedefindeyken, tartışmalı bir adım daha attı. Hazırladığı Küresel Alkol Eylem Planı'nda ülkelere alkolün zararlarıyla ilgili farkındalığı artırma çağrısı yapan DSÖ, doğurganlık yaşındaki kadınlara alkol yasağı getirilmesini önererek pek çok kesimin tepkisini çekti. Çocuklarla hamile ve doğurganlık yaşındaki kadınların alkol içmemesi gerektiğini söyleyen DSÖ'ye içki sanayinden 'ataerkillik ve cinsiyetçilik' eleştirisi geldi.

"ALKOL CENİNE ZARAR VERİYOR"

Daily Mail'e göre taslakla ilgili görüş bildiren Britanya Baş Tıbbi Memurları, hamile olan ya da hamile kalmaya çalışan kadınlar için en güvenli yaklaşımın 'hiç alkol içmemek' olduğunu söyledi. 

Çocuklar, hamile ve doğurganlık çağındaki kadınlara odaklanan Küresel Alkol Eylem Planı'nın ilk taslağında, 'içkinin artan hastalık, zayıflayan ruh sağlığı, şiddet, üretkenlik kaybı ve gergin ilişkilerle bağlantılı olduğu' uyarısı yapıldı.

"İçkinin içen dışındaki kişilere verdiği zararın en dramatik tezahürlerinden biri, doğum öncesi alkole maruz kalma ve ceninde alkol spektrum bozukluklarının gelişmesidir" denilen taslakta, 'anne karnında alkole maruz kalan çocuklarda görülen belirtiler arasında büyüme geriliği, ayırt edici yüz özellikleri ve öğrenme ve davranış sorunlarının yer alabileceği' belirtildi.

"DÜNYA ALKOLSÜZ GÜN/HAFTASI İLAN EDİLSİN"

Bu tür zararların uluslararası bir 'dünya alkolsüz gün/haftası' aracılığıyla kamuoyuna duyurulmasını öneren taslakta "Çocuklar ve ergenler arasında içkiye başlamanın önlenmesine, hamile kadınlar ve doğurganlık çağındaki kadınların içki içmesinin önlenmesine ve insanların içki içme baskılarından korunmasına gereken özen gösterilmelidir" deniyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.